Dit jaar ben ik op het open source evenement FOSDEM geweest, de grootste open source conferentie die jaarlijks in Brussel gehouden wordt. In deze blog vertel ik je wat open source precies is en wat het evenement precies inhoudt.
Wat is open source?
Open Source is een concept waarbij bijvoorbeeld software of hardware vrij te gebruiken en te ontwikkelen is. Op die manier is het gratis te gebruiken en door te ontwikkelen voor iedereen.
Vergelijk het met een taart; een gratis recept om zelf een taart te maken is dan open source, en eentje die je in de winkel koopt is dat niet (closed source). De winkelier wil zijn taart verkopen en deelt het recept natuurlijk niet, want dan kun je hem zelf thuis ook maken. Een gratis recept kun je daarintegen gebruiken om zelf een taart te bakken en ook om dingen toe te voegen of aan te passen. Je kunt het daarna vrij verspreiden.
Met dat concept heeft een Finse informaticastudent Linus Torvalds in 1993 Linux ontwikkelt; de basis voor een gratis te gebruiken en door te ontwikkelen besturingssysteem als tegengeluid voor de gesloten software van Microsoft en Apple. Mensen gaan verder zelf aan de slag om het aan te passen naar eigen voorkeur en wat zij nodig hebben, en zo groeide Linux tot wat het nu is. Ook onze servers draaien op een distributie van Linux; CentOS en Cloud Linux.
Inmiddels zijn er al een heleboel open source projecten en een heleboel ontwikkelaars die de open source gemeenschap een warm hart toedragen en hun steentje bijdragen om deze projecten door te ontwikkelen. De ontwikkeling hiervan wordt veelal gefinancierd door donaties of betalende gebruikers die extra functionaliteit krijgen.
Open source beurs FOSDEM
Een keer per jaar wordt de tweedaagse open source beurs FOSDEM georganiseerd in Brussel, op de campus van de Université Libre de Bruxelles. Dat is een gratis evenement waar een grote groep van deze ontwikkelaars samen komen om kennis te delen, inspiratie op te doen en samen na te denken over de toekomst van het internet.
Op de beurs waren de collegezalen van de universiteit gereserveerd voor allerlei 'talks'. In zo'n talk gaat iemand praten over een onderwerp dat te maken heeft met open source. Vaak waren de onderwerpen wel erg diepgaand en ging het voor mij ook nog wel boven de pet, maar het waren vooral waardevolle talks van mensen die gepassioneerd zijn over wat ze ontwikkelen.
Naast deze talks waren er ook kraampjes van bedrijven die open source software ontwikkelen, waren er 'developer rooms' waar je met mensen kunt werken aan een project en er was bier. Heel veel bier. Want ja, we waren ten slotte in België.
Ook voor XXL waren er interessante onderwerpen. Ik heb gesproken met een aantal ontwikkelaars van wat open source alternatieven voor Office 365/Gmail zoals Nextcloud Hub, Kopano en Tine2.0. Zoals je weet hebben we net Mail XXL gelanceerd, en deze projecten kunnen mogelijk een waardevolle toevoeging zijn aan Mail XXL. Daarnaast heb ik onder andere een talk bijgewoond van Nextcloud over hun Nextcloud Talk product waarmee je naast de bestaande cloudopslag ook een live-chat en zelfs (video)belfunctie hebt.
Het evenement was erg interessant en ook leuk om eens mee te maken. Het is een evenement waar een heleboel mensen een jaar lang naartoe leven, en waar een heleboel goede ideeën ontstaan en uitgewerkt worden.