Als je een VPS bij Cloud Provider aanmaakt, dan configureren we deze server met een drietal netwerkinterfaces. In deze blogpost leggen we je meer uit over deze verschillende interfaces, vertellen we wat je er mee kunt doen, en delen we ook enkele van onze toekomstplannen omtrent de networking-functies van ons cloud platform.
Nadat je via SSH bent ingelogd op je VPS, kun je met het onderstaande commando een overzicht van alle netwerkinterfaces opvragen:
ip addr
De output van dit commando ziet er als volgt uit:
Je ziet hier drie ethernet interfaces staan: de nummers 2, 3 en 4. Het bijbehorende IP adres van elke interface is rood omkadert. Hieronder gaan we elke interface stuk-voor-stuk verder behandelen.
Het eerste netwerk (eth0) is het IPv4 netwerk. Elke VPS wordt met 1 IPv4 adres opgeleverd.
Elke VPS wordt ook met een intern netwerk en intern IP adres opgeleverd. In het bovenstaande overzicht is dit netwerk eth1. Het interne IP adres kun je herkennen doordat het met 10. begint.
Via het interne netwerk kun je veilig (buiten het publieke internet om) met andere servers in je account bij ons communiceren. En dit kan niet alleen tussen servers in hetzelfde datacenter, maar wereldwijd!
Ten slotte wordt elke VPS ook met een IPv6 adres opgeleverd. In het bovenstaande overzicht is dit netwerk eth2. Je kunt de websites en -applicaties op je VPS dus zowel via IPv4 als via IPv6 bereikbaar laten zijn.
Bij Cloud Provider zitten we niet stil, en we zijn momenteel bezig om in de nabije toekomst een aantal handige netwerkfuncties toe te voegen aan ons VPS aanbod. Hieronder geef ik een korte opsomming van features die we binnenkort willen lanceren. Mocht je interesse hebben in een bepaalde feature, laat het ons weten en dan kun je ons helpen met testen.
Een floating IP adres is een publiek IPv4 adres welke je met een druk op knop kunt koppelen van de ene server aan een andere server. Dit kan handig zijn voor failover-setups: als de ene server uitvalt, dan kun je het het floating IP adres aan een andere, nog wel werkende server koppelen. Ook voor onderhoudswerkzaamheden kan het gebruik van floating IP's handig zijn.
SDN staat voor Software Defined Networking, en geeft je - in vergelijking met het eerder genoemde interne netwerk - meer instelmogelijkheden om een intern netwerk tussen je server aan te maken. Je bepaalt bijvoorbeeld zelf hoe de interne IP adressen er uit zien en hoe ze worden uitgedeeld (statisch of via DHCP). Verder is de capaciteit maar liefts 10 Gbit/s.
Een load balancer kan internetverkeer verdelen over meerdere achterliggende servers. De load balancer maak je eenvoudig aan via onze portal, waar je ook de configuratie van de load balancer simpelweg in elkaar kunt klikken.
Met een VPN gateway wordt het mogelijk om versleuteld een verbinding op te zetten tussen jouw computer of een andere server aan de ene kant, en het interne netwerk van je VPS'en bij Cloud Provider aan de andere kant. Zo kun je veilig je servers beheren, of veilig gevoelige applicaties of data gebruiken.