Dit is deel 2 in de blogreeks waarin ik stap-voor-stap uitleg hoe je anno 2022 een webshop kunt starten met WooCommerce. In deel 1 legde ik alles over het doen van productonderzoek uit, welke je hier kunt nalezen. In dit deel ga ik heb hebben over branding; ik leg uit hoe je een goede naam voor je webshop kunt vinden.
Bij het starten van een webshop is het kiezen van een sterke naam erg belangrijk; het kan je een concurrentievoordeel geven. We raden aan om een naam te kiezen waaruit iemand gelijk kan zien wat je webshop verkoopt. Zo'n naam wekt vertrouwen richting klanten, en geeft een betere kans op een goede positie in Google. Maar hoe kies je nou een goede naam? In de rest van deze blogpost ga ik daar verder op in met de volgende punten:
Controleer eerst of de bedrijfsnaam die je wilt gebruiken ook wettelijk mag. Je naam mag namelijk geen inbreuk maken op een merk of handelsnaam van iemand anders. Je kunt bij de Kamer van Koophandel kijken welke handelsnamen er in Nederland in gebruik zijn. Bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP) kun je zoeken op geregistreerde merken.
Nadat je gecheckt hebt of jouw nieuwe naam niet lijkt op een bestaande handelsnaam en merk, is het ook belangrijk om te checken of de domeinnaam voor je naam nog beschikbaar is voor registratie. Verder is het goed om te checken of je naam nog beschikbaar is op social media-platformen zoals Facebook, Instagram, Twitter en LinkedIn.
Heb je een goede naam gevonden? Schrijf je dan in bij de Kamer van Koophandel. Eventueel kun je er voor kiezen om je naam en logo vast te leggen als merk bij BOIP. We raden ook aan om direct je naam als domeinnaam te registreren, en accounts aan te maken bij de social media-platformen.
Als je er tegen aa loopt om een goede bedrijfsnaam te bedenken, dan zijn hier een aantal tips om verder te komen:
Het voordeel van een korte, krachtige bedrijfsnaam is dat het makkelijk uit te spreken en in te typen is. Ook is het makkelijker te onthouden voor mensen, en is de naam eenvoudig te verwerken op je website.
Mocht je naam niet meer beschikbaar zijn onder de .nl of .com domeinextensie, wees dan niet getreurd. Er zijn tegenwoordig honderden alternatieve domeinextennsies beschikbaar, die je bij ons kunt registreren. Denk bijvoorbeeld aan:
Wil je toch liever een .nl domeinnaam? Onze domeinbot suggereert op basis van synoniemen, toevoegingen, en eerder gebruikte domeinen een aantal beschikbare .nl domeinnamen. Soms zit er een mooie naam tussen!
Domeinnamen registreer je bij XXL voor een scherpe all-in prijs, zonder addertjes onder het gras. Bij andere providers betaal je vaak extra kosten als je iets met je domeinnaam wilt gaan doen, zoals doorlinken. Daar doen we niet aan mee. Je krijgt veel extra's bij een domeinregistratie:
Mocht je vragen hebben of hulp nodig hebben bij het kiezen van een naam en domeinnaam, dan kun je hieronder vragen stellen op onze contactpagina.